Kôpor je prvá chuť, ktorá sa mi v duchu vždy vybaví, keď si spomeniem na ktorékoľvek ruské jedlo. Je to najpoužívanejšia korenina a ak chcete variť autenticky po rusky, musíte mať poruke vždy vzäzok čerstvého kôpru. Ak vám náhodou nechutí, do Ruska radšej ani nechoďte, alebo prídite a zistíte, že kôpor nepatrí len do smotanovej omáčky k hovädziemu mäsu a knedlíkom. Dáva sa tu totiž nielen do polievok, ale aj do mäsových omáčok, na pelmene, do gulášov či fašírok, posypávajú sa ním šaláty, pampúšiky, dokonca aj z mojich dnešných raňajkových volských ôk v jedálni v práci sa na mňa veselo usmievali kúsky kôpru. Najmä zahraniční turisti si radi fotia nevhodné poutižie kôpru a na facebooku nájdete stránku „Kôprová hliadka", v origináli Dillwatch, ktorá tieto barbarstvá dokumentuje. Okrem iného uvidíte kôpor aj v gaspachi, v sieti More Sushi si viete zakúpiť sushi rolku obalenú v kôpri a už objavili aj smoothie s cviklou, kardamonom a kôprom. Po pár dňoch stravovania sa v ruských reštauračných zariadeniach máte kôpru vyše hlavy. No zároveň je to tradičná chuť Ruska, s ktorou nemá zmysel bojovať. A prečo je to tak? Kôpor je nenáročná rastlina, ktorá obsahuje vápnik, železo, horčík a mangán, takže uškodiť vám určite neuškodí. Rastie takmer všade a je mimoriadne nenáročná na pestovanie. Domáci si ju chvália aj preto, že podporuje prirodzenú termoreguláciu organizmu a najmä v lete údajne dobre chladí telo. Takmer vôbec sa nevyváža, pretože všetok dopestovaný kôpor sa úspešne spotrebuje doma.
Kyslá smotana. Obľúbené ochucovadlo šalátov, pelmeňov, vareníkov, blinčíkov, syrníkov, omáčok a samozrejme polievok - u nás v jedálni máme na výber z troch polievok a musí to byť výnimočný prípad, aby sa ma kuchárka nespýtala, či ju chcem aj so smotankou. A napokon, prečo nie? Je to zdravý kyslomliečny výrobok. U nás sa s ňou varí tiež, ale v Rusku je to úplne iný príbeh. Ak si chcete v kuchyni vytvoriť malé Rusko, urobte si perky plnené višňami a miesto masla so strúhanými orechami si ich dajte poliate višňovým sirupom a kyslou smotanou k tomu. Alebo ju použite ako omáčku k palacinkám s tvarohom. Alebo si ju dajte do nejakej vhodnej polievky a nezabudnite si prisypať trochu kôpru!
A ocitli sme as pri onej známej kyslej uhorke, ktorú si našinec vždy predstaví položenú na dvojdecáku vodky. Kyslú uhorku nájdete aj v hamburgeroch, ako prílohu k stroganovu, či iným mäsovým jedlám podávaným zväčša so zemiakovou kašou, ale aj ako prísadu do ruskej soľanky - jednej z najlepších poopičných polievok na svete. Rovnako je súčasťou taniera s inými nakladanými produktami (malé paradajočky, cesnak, medvedí cesnak, kapusta, cibuľa...) ktorý patrí medzi tradičné ruské „zakuski". A práve z tohto taniera sa naša milá nakladačka dostala až na graňonnij stakan, alebo pekne po slovensky, hranatý pohár. O ruskej kultúre stravovania a zábavy niekedy inokedy, ale viete, že Rus považuje za vrcholne neslušné, ak sa pije naprázdno? Tu sa alkohol vždy zajedá. K pivu na stojáka (a hoc aj vodke k nemu) si dáte sušené ryby a ogurčík je to poslené, čo k vodke dostanete, keď už nič iné nie je. Nazvime to vodkové minimum. Nie je tam pre srandu, je to sybol a v čase núdze posledná bašta reprezentujúca ruskú kultúru stolovania. Ruské ponaučenie pre Slováka? Skúste jeden večer to, čo pijete, zajedať a vaše telo sa vám na druhý deň ráno poďakuje...